kedi deri hastaliklari 1


Kedi Deri Hastalıkları

Önemli konulardan biri olan kedi deri hastalıkları konusunu detaylı olarak incelemek için kapsamlı bir içerik çalışması hazırladık.

Bir kedinin derisi, vücudu ile dış dünya arasında bir bariyer görevi görür. Bir kedinin cilt sorunu varsa, bu bariyer bozulabilir. Vücutlarının savunmasını zayıflatır ve çoğu durumda ciddi miktarda rahatsızlık yaratır.

Bir kedinin yaşam tarzı, cinsiyeti ve cinsi, çeşitli kedi deri hastalıklarına yakalanma riskini etkileyebilir. Açık havada gezinmesine izin verilen kedilerin pire gibi dış parazitler tarafından istila edilme olasılığı daha yüksektir ve diğer kediler veya hayvanlarla kavga etmek yüksek yaralanma ve apse riski oluşturur. Ek olarak, erkek kedilerin, özellikle kısırlaştırılmamış olanların, ısırma yarasının neden olduğu apselere yol açabilecek agresif davranışlarda bulunma olasılığı dişi kedilere göre daha fazladır. Apseler, kedi cilt hastalığının en yaygın nedenidir.

Bir kedinin derisi çıplak gözle kolayca görebildiğimiz birkaç organdan biri olduğundan, kedi derisi hastalığını tespit etmek kolaydır. Bununla birlikte, kedilerde cilt hastalığının yüzlerce nedeni vardır, bu nedenle kesin olarak bilmenin tek yolu, kedinizi veterinere götürmektir. Fakat ön bilgi amacı ile size detaylı bir rehber hazırladık.

Kedi Deri Hastalığı Sebepleri

Kedilerde deri hastalığının yaygın belirtileri arasında kürkün aşırı kaşınması, yalanması veya çiğnenmesi, cildin kızarıklığı ve şişmesi, kürk kaybından kaynaklanan kel alanlar, kabuklu, pullu veya pul pul deri ve ciltte şişlikler veya tümsekler yer alır.

Bu kılavuzda, en yaygın kedi cilt hastalıklarını detaylandıracağız.

Kedi cildi alerjileri, pire, soludukları alerjenler (küf, polen ve ev tozu dahil), kedinizin cildiyle temas eden tahriş edici maddelerin neden olduğu kontakt dermatit (sabunlar, ev veya bahçe spreyleri, kimyasallar, tüyler ve hatta bazı pire tasmaları) veya belirli yiyecek türleri. Alerjiler tipik olarak çok kaşıntılıdır. Kediler altta yatan alerjilere ikincil deri enfeksiyonları geliştirebilir.

Pire alerjik dermatiti (FAD), kedilerde görülen en yaygın alerjik deri hastalığıdır. Bu, kediler pire tükürüğüne karşı bir alerji geliştirdiğinde ortaya çıkar. Sadece bir pire ısırığı, bu kedilerde yoğun kaşıntıya neden olabilir, bu da bazen tüylerinin dökülmesine ve derilerinde küçük kabuklanmalara (miliarydermatit olarak bilinir) yol açar. Bu kedi deri hastalıkları türü tedavisi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kedi Deri Hastalıkları ve Enfeksiyonu (Pyoderma)

Kedilerde bakteriyel cilt enfeksiyonları, en yaygın olarak kedi ısırığı apsesinden kaynaklanan travmaya ikincildir. Kedilerin ağızlarında kötü bakteriler bulunur ve ısırdıklarında bu bakterileri dişleriyle derinin derinliklerine enjekte ederler. Bu ilk yara iltihaplanır ve birkaç gün içinde bakteriler çoğalarak deri altında irinle dolu büyük bir şişlik oluşturur.

Kedi Deri Hastalıkları Türleri Nelerdir?

Kedi cildi yaraları

Kedi cildi yaralanmaları genellikle kabuklanmanın habercisidir. Kedinizin cildindeki yaralanma türleri (sıyrıklar, ülserler, yırtıklar, delikler, apseler) olabilmektedir Doğru teşhis veteriner hekiminizin işidir.

Açık yaralar bakteri ve diğer bulaşıcı mikroplar için ideal bir ortam oluşturduğundan yaraya erişimin engellenmesi idealdir. Veteriner hekiminiz mümkünse yarayı kapatabilir, ancak yalnızca taze yaralar dikilerek kapatılabilir.

Kedi deri hastalıkları tedavisinde, yarayı kapatmak bazen yararlıdır, ancak daha sıklıkla bu tür cilt rahatsızlıkları iyileşmeye açık bırakılır. Veteriner hekimler genellikle antibiyotik, antifungal ve antiinflamatuar içeren bir ürünün uygulanmasını önerecektir. Tedaviye başlamadan önce daima veterinerinizin tavsiyesini alın.

Kedilerde Deri Döküntüleri

Kedilerde deri kızarıklığına neden olabilecek çeşitli kedi deri hastalıkları vardır. Yaygın kedi derisi hastalıklarının ve semptomlarının farkında olmak önemlidir, böylece onları ortaya çıkar çıkmaz yakalayabilirsiniz.

Bunlar, kedilerde deri döküntülerinin bazı potansiyel nedenleridir.

Kedi dermatiti: Alerjiler, yanıklar, cilt travması, enfeksiyonlar, iç rahatsızlıklar veya dış tahriş edici maddeler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Alerjiler: Alerjiler, kedilerde döküntülerin çok yaygın bir nedenidir. Kedi deri hastalıklarına örnek olarak çevresel alerjenlere 2 karşı aşırı duyarlı olduğu kedi atopik dermatitler gösterilebilir. Gıda alerjileri ve pire alerjileri de kedi derisi alerjilerine ve döküntülerine yol açabilir. Bazı yaygın kedi alerjenleri arasında böcek ısırıkları, ilaçlar, yiyecekler, akarlar, pireler ve bitkiler bulunur. Döküntülere ek olarak, kedilerde alerjinin diğer bazı belirtileri iltihaplanma, pullanma, kedilerde tüy dökülmesi ve kulak enfeksiyonlarıdır.

Sağlık koşulları: Bakteriyel veya mantar enfeksiyonları gibi altta yatan belirli sağlık koşulları kedilerde deri kızarıklığına neden olabilir. Kedinizin altta yatan bir sağlık durumundan muzdarip olduğundan şüpheleniyorsanız, kedinizin pişiğine tam olarak neyin neden olduğu konusunda en iyi fikre onlar sahip olacağından, bir veterinerden teşhis almanız önemlidir.

Tahriş edici maddeler: Sabun, plastik, topikal ilaçlar, deterjanlar ve kimyasallar gibi çeşitli dış tahriş edici maddeler kedilerde kızarıklığa neden olabilir. Bunlar cildinizi tahriş etmeyebilir ama kesinlikle kedilerinizi tahriş edebilir. Bunlar kedilerde deri hastalıkları ile karıltırılmamalıdır.

Kedi aknesi: Evet, bu doğru – kedi deri hastalıklarından birisi de sivilce olabilir. Çenedeki kedi pişiği büyük olasılıkla kedi aknesinin bir sonucu olacaktır. Kedi aknesi küçüktür ve tedavisi kolaydır, ancak kedinin kaşınmasına neden olabilir ve kızarıklığa benzeyebilir. Kedinizin çenesinde kaşınmak isteyecekleri “siyah noktalar” fark edebilirsiniz. Kedi aknesi tedavi edilmezse enfeksiyonlara eğilimli olabilir. Neyse ki, kedi aknesi olan kediler, reçetesiz satılan ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

Uyuz: Kedilerde uyuz , genel milier dermatit ile birlikte ciltte lezyonlara ve maya enfeksiyonlarına neden olabilir. Uyuz, bir kedinin sırtında, kafasında veya midesinde kızarıklığa neden olabilir. Tipik olarak bir kedinin kafasında başlayacak ve ardından vücuttan aşağı doğru hareket edecektir. Kedinizde uyuz olduğundan şüpheleniyorsanız, doğru bir teşhis alabilmek ve bir tedavi planı bulabilmek için veterineriniz ile iletişime geçin.

Kedi Cildinde Kırmızı Lekeler:
Kedilerdeki kızarıklıklar rahatsız edicidir ancak ağrılı değildir. Bir kedideki kızarıklık, yalnızca kedi agresif bir şekilde kendini kaşıdığında ağrılı olmaya başlar, bu da kanamaya, enfeksiyonlara veya lezyonlara neden olabilir. Kedinizde kendini kaşıma nedeniyle herhangi bir fiziksel travma fark ederseniz, derhal veterinerinize danışın.

Miliyer Dermatit:
Miliyer dermatit, kedi derisinin yüzeyinde çok sayıda küçük, grenli yumruların göründüğü yaygın bir kedi derisi hastalığı sınıfıdır. Adını derinin dokusunun darı tohumlarına benzemesinden alan miliyer dermatit, belirli bir hastalık değil, bir semptom olarak kabul edilir.

Kedilerde miliyer dermatitin en yaygın nedeni, yalnızca evdeki kedilerde bile pire ısırıklarına karşı aşırı duyarlılıktır. Bununla birlikte, bakteriyel enfeksiyonlar, saçkıran enfeksiyonları, diğer parazit enfestasyonları, otoimmün hastalıklar ve bazı kanserler de olası nedenlerdir.

Olumsuz gıda reaksiyonları veya atopi gibi diğer alerjiler de genellikle bu belirtiye neden olur.

Kedi Derisi Hastalığı Fotoğrafları

1.Kedi Aknesi

Kedi Aknesi
Kedi deri hastalıkları : Kedi deri aknesi

Kedi aknesi kedinin tipik olarak çenesinde ve çene çevresinde görülmektedir. Olası diğer nedenler arasında zayıf bakım, sitres, ilaca tepki yanı sıra altta yatan bir cilt durumu olabilir. Sularıyla veya yiyecek kabı olarak kullandığınız plastik kaseler bile sebep.

2.Maya Enfeksiyonları

Kedilerde Deri Hastalıkları: Maya Enfeksiyonu

Maya enfeksiyonlarına bir mantar neden olur ve başka tıbbi sorunları olan kedilerde daha olasıdır. Kulak, bir maya enfeksiyonu için en yaygın noktalardan biridir. Semptomlar arasında siyah veya sarı akıntı, kulak kanadında kızarıklık ve kulağın sürekli kaşınması olabilir. Maya enfeksiyonları kedi deri hastalıkları arasında, antifungal ilaç tedavisine iyi yanıt verir, ancak kedinizde herhangi bir şey kullanmadan önce bir veterinerden teşhis aldığınızdan emin olun.

3.Saçkıran

Kedilerde Deri hastalıkları: Saçkıran

Saçkıran, özellikle 1 yaşın altındaki kedileri etkileyen başka bir mantar türüdür. Kedinin kafasında, kulaklarında, ön ayaklarında ve vücudunun diğer kısımlarında dairesel lezyonlara neden olabilir. Bu lezyonların etrafındaki cilt genellikle pul pul ve keldir. Saçkıran oldukça bulaşıcıdır ve insanlara olduğu kadar evdeki diğer evcil hayvanlara da bulaşabilir. Tedavi ciddiyetine bağlıdır, ancak özel şampuanlar, merhemler veya oral ilaçlar içerebilir.

4.Sporotrikoz

Sporotrikoz

Yine başka bir mantar – nadir olmasına rağmen – sporotrikoz, sıvı sızdırabilen küçük, sert cilt lezyonları üretir. Sporotrikoz, mantarın kedilerden insanlara yayıldığı bilindiğinden, bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar özellikle savunmasızdır. Bu nedenlerle sporotrikozlu kediler vakit kaybetmeden tedavi edilmeli ve bakıcılar hijyen konusunda titiz davranmalıdır.5.Alerjik Dermatit

Alerjik Dermatit

Kediler, yiyeceklere, bakım ürünlerinin yanı sıra polen veya pire ısırıkları gibi bir çok çevresel tahriş edici unsurlara karşı alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Başı veya boynu kaşımak, gıda alerjilerinin yaygın bir işaretidir. Diğer alerjilerin belirtileri, pençeleri veya kuyruğun tabanını çiğnemeyi veya kulakları kaşımayı içerir. Alerjiler ayrıca göbek de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde saç dökülmesine veya cilt lezyonlarına neden olabilir. Alerjiye bağlı kaşıntı oluşan cildi yatıştırmak için ise bir çok tedavi yöntemi vardır. Fakat bu yöntemler uygulanırken, tahriş edici kimyasallar veya doğal görülen maddelere maruz kalınmaması en iyi strateji olaaktır.

6.Kedilerde Tüy Dökülmesi (Alopesi)

Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kedilerle yaşıyorsanız, en sevdiğiniz kazağınızdaki kedi tüyüyle baş etmeyi öğrenirsiniz. Ancak, kedinizin normalden daha fazla tüy döktüğünü veya kel yamaları olduğunu fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede veterinerinize görünün. Anormal derecede tüy dökülmesi durumu, çeşitli hastalıkların habercisi olabileceği gibi elrji, stres, pire veya dengesiz ya da yetersiz beslenmenin habercisi olabilir.

7.Eozinofilik Granülom

Kedinizin burnunda veya dudaklarında ülserler veya lezyonlar varsa, eozinofilik granülom olarak bilinen bir tür alerjik reaksiyon geçiriyor olabilir. Kedilerde lösemi vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir, ancak en yaygın olarak yüz, ayak tabanları ve uyluklarda görülür. Gıda alerjileri veya pireler bazen suçlanabilir, ancak lezyonlar bakteriyel enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Tedavi, reaksiyona neyin neden olduğuna bağlıdır.

8.Kedi Cilt Lekeleri ve Tümörler

Kedi Cilt Lekeleri ve Tümörler

Kedinizin derisindeki bir yumru mutlaka kanser değildir, ancak bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Beyaz kafalı ve ya kulaklı olan yaşlı kediler cilt kanserine daha yatkındır. Kitle yeterince küçük ise, bir veteriner hekim bu kitlenin tamamen çıkarılmasını önerebilir. Yayılmayan tümörler için gereken tek tedavi bu olabilir. Bazı durumlarda ise kanser tanısını doğrulamak için biyopsi gerekebilir. 

9.Kedilerde Kuru, Pul Pul Cilt

Kedilerde Kuru Cilt

İnsanlar gibi, bazı kedilerin de kışın kuru, pul pul derileri olur. Genellikle ciddi bir şey değildir, ancak veterinerinizin bir göz atmasını sağlayın. İnatçı kepek, yetersiz beslenmenin, yetersiz bakımın veya altta yatan bir tıbbi sorunun işareti olabilir. Özel şampuanlar ve omega-3 yağ asitleri takviyeleri kedi derisi hastalıkları ve kepek tedavisine yardımcı olabilir.

Kedi Cilt Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Kedilerde cilt hastalığına, travma ve ısırık yaralarından parazitlere (pire, saçkıran ve uyuz dahil) veya altta yatan alerjilere (pire ısırıkları, inhalan/temas allerjenleri, gıda alerjileri) ikincil bakteriyel enfeksiyonlara kadar değişen bir dizi koşul neden olabilir.

En önemli faktörlerden bir kaçı ise kedi bakımına önem göstermek, Aşı ve besin takviyelerini zamanında ve doğru yapmak ve kedinizi stresten uzak tutmak olacaktır.

Onlara Yüksek Kaliteli Kedi Maması Verin

Kedinizin cildini sağlıklı tutmanın ilk adımı, veterinerinizden yüksek kaliteli bir diyet önermesini istemektir. Düşük kaliteli diyetler genellikle kalitesiz cilt ve donuk bir saç kaplamasıyla sonuçlanır.

Kedinizi Sağlıklı Kiloda Tutun

Kedinizi uygun bir ” vücut kondisyon skorunda ” tutmak, yani fazla kilolu veya zayıf olmamak, yaşamları boyunca tımarlamaya devam etmelerini sağlayacaktır.

Pire ve Kene Kontrolünü Kullanın

Evdeki kedilerde bile pire ve kene önleyiciler çok önemlidir.

Kedinizin Stres Düzeylerini Yönetin

Kediniz için stresi en aza indirmek, aşırı bakım gibi psikojenik cilt sorunları riskini en aza indirebilir. Kedi feromon difüzörleri gibi stres giderici ürünler için veterinerinizden tavsiye isteyin. Kedi derisi hastalıkları konusunda stres önemli bir etkendir.

Kaliteli Kediler Sahiplenin

Evcil hayvan alıyorsanız unutulmamalıdır ki, yavru kedi fiyatları, yeni dostunuzun aynı zamanda kaliteli bakılıp bakılmadığı ile doğrudan ilişkilidir.

Veterinerinizin Kedinizin Cilt Durumu Hakkında Soracağı Sorular

Veterinerinize evcil hayvanınızın sağlığının kapsamlı bir geçmişini vermek, kedinizin cildini normale döndürmek için kritik öneme sahip olacaktır. İşte veterinerinize gittiğinizde cevaplamaya hazır olmanız gereken birkaç soru: Kedi cilt sorununu ilk ne zaman fark ettiniz? Sorun zamanla kötüleşiyor mu, iyileşiyor mu, yoksa aşağı yukarı aynı mı? Kedi deri hastalıkları her yıl belirli bir zamanda tekrarlıyor mu? Evde herhangi bir tedavi denediniz mi? (önerilmez, ancak veterineriniz bilmek isteyecektir) Kediniz pire/kene önleyici kullanıyor mu? Kediniz herhangi bir ilaç kullanıyor mu? Kediniz hangi yemeği yiyor? Kediniz içeride mi/dış mekanda mı, sadece içeride mi yoksa sadece dışarıda mı? Kediniz hiç dışarıda bulundu mu? Kedinizin ortamında herhangi bir stres kaynağı var mı (evde küçük bir değişiklik olsa bile)? Kedinizin herhangi bir kronik tıbbi durumu var mı? (“Dosyasında” olduğunu düşünseniz bile, randevu anında veterinerinize hatırlatmaktan zarar gelmez.) Evinizdeki diğer kediler etkilendi mi? Kedinizin cilt durumunu kötüleştiren herhangi bir faktör var mı? Kediniz sizinle birlikte ülkenin veya dünyanın başka yerlerine seyahat etti mi? Eğer yeni yavru aldıysanız, evcil hayvan sahiplendirme sırasında sağlığı yerinde miydi?

Kedi Deri Hastalıkları Teşhisi

Yumru, bir kızarıklık, kabuklanma, kedi cilt bozuklukları arasında en çok rastlanan kedi deri hastalıkları arasındadır. Ne yazık ki, Kedi deri hastalığının ortaya çıkma şekli, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bir veterinerin kedinizin derisinin sadece bir resmine dayanarak teşhis koyması genellikle mümkün değildir.

Süreci daha da karmaşık hale getirebilecek olan birden fazla semptom vardır. Kedi derisi hastalığının altında yatan nedeni belirlemek için genellikle mikroskobik ve laboratuvar testleri önerilir.

Ancak, zaman zaman kedi cilt hastalığının fotoğraflarını çekmek yine de iyi bir fikirdir. Bu resimler, en azından kedinizin cilt durumunun altında yatan nedeni belirlemek için yararlı olabilir.

Teşhise ulaşmak genellikle zaman alsa da, tedavilerin bu nedene yönelik olabilmesi için kedinizin semptomlarının nedenini doğru saptamak önemlidir. En iyi antimikrobiyal tedavi seçimini yapmak için kedi deri hastalıkları ve kedi cilt enfeksiyonuna hangi bakterilerin sebep olduğunu bilmek önemlidir. Bunu yapmak için, veterineriniz enfeksiyona sebep olan bakteri türünü bulmak için mikroskobik inceleme ve muhtemelen kültür ve duyarlılık için örnekler alabilir.

Veteriner hekiminizin cilt hücrelerinde bakteri veya maya olup olmadığını görmek için bir parça şeffaf bantla cilt yüzeyindeki hücrelerden bir örnek alması gerekebilir. Net bir cevap belirlenemezse, tanıya ulaşmak için biyopsi gerekebilir.

Kedilerde cilt biyopsileri, lokal anestezik kullanmak ve numune alınırken kedinin uyanık olmasına izin vermek yerine sedasyon veya genel anestezi ile yapılır.

Kedi deri hastalıkları tedavi süreci, enfeksiyona ve mevcut ürünlere bağlı olarak topikal olarak veya ağızdan verilen antibiyotikleri ve/veya antifungal ilaçları içerir.

Kedi Deri Hastalıkları Tedavisi

Kedi cilt hastalıkları tedavisi için ağrı kesici ve gerekirse enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler kullanılabilir. Sekonder bir bakteriyel enfeksiyonun tedavisi (örneğin, altta yatan bir alerji): İltihabı ve kaşıntıyı (kaşıntıyı) azaltmak için antibiyotikler ve ilaçlar da reçete edilebilir. Hasarlı cilt/tüy desteği için çeşitli şampuanlar ve diyetler, sağlıklı bir deri ve tüy oluşumuna yardımcı olabilir.

Parazitler tanımlanmışsa, pire ısırıklarının deriyi alevlendirmesini önlemek için etkili pire kontrolünün sağlanması, deri parazitleri için tedaviler de gereklidir. Bu işlem özellikle FAD’li (Pire alerjik dermatiti) kedilerde önemlidir.

Veteriner hekiminiz, vakaya uygun tedaviyi/tedavileri seçecektir. Uzun süredir devam eden vakaların uzun süreli bir tedaviye ihtiyacı olacaktır. Haftalarca antibiyotik tedavisi gerekli olabilir. Antibiyotiklerin tam olarak reçete edilen sıklıkta ve aralıkta verilmesi ve hiçbir dozun atlanmaması çok önemlidir.

Unutulmamalıdır ki kedi hastalıkları tedavisinde, başarısızlığının yaygın nedeni, sahibinin eksik dozları veya tüm antibiyotik kürünü tamamlamamasıdır. Kedinizin cildi çok daha iyi görünse bile kür tamamlanmalıdır. Daha uzun etkili alternatif tedaviler için veteriner hekiminin reçete ettiği herhangi tedavi süresine uygun hareket etmek önemlidir. Kedi deri hastalıkları önlem alınması gereken önemli bir sorundur.

Kedi Deri Hastalıkları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kedilerde sık görülen cilt sorunları nelerdir?

En yaygın kedi deri hastalıkları nelerdir? En yaygın kedi cilt problemlerinden bazıları parazit alerjilerini içerir; bakteriyel enfeksiyonlar ve hormon dengesizlikleri.

Kedi cilt problemlerini nasıl tedavi edersiniz?

Alerjik cilt hastalığından muzdarip tüm kediler çok kaşıntılıdır. İlk ziyarette, veterineriniz derideki kaşıntı ve iltihabı hafifletmek için prednizon gibi kortikosteroidler reçete edebilir. Tüm cilt hastalıkları için, kedinizi yıkamak iltihaplanmayı azaltmaya ve cildini yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Bakteriyel deri enfeksiyonu bir kedide nasıl görünür?

Kedi deri hastalıkları yaygın belirtileri arasında kürkün aşırı kaşınması, yalanması veya çiğnenmesi, cildin kızarıklığı ve şişmesi, kürk kaybından kaynaklanan kel alanlar, kabuklu, pullu veya pul pul deri ve ciltte şişlikler veya tümsekler bulunur.

Dermatit kedilerde nasıl görünür?

Kedi dermatiti genellikle küçük kırmızı şişlik kümeleri veya döküntü olarak görülür. Kediniz tahriş olmuş bölgeleri kaşırken, bu kabuklanmalara, lezyonlara ve kelliklere neden olabilir.

Bir kedide mantar enfeksiyonu nasıl görünür?

Enfekte kedilerde çoğunlukla cilt problemleri (akan deri lezyonları, deri altında topaklar, apseler), ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı görülür . Kedilerde nadir olarak görülen belirtiler ise, topallık, nefes almada zorlanma, nörolojik belirtiler ile birlikte göz anormallikleri de bulunabilmektedir.

Neden kedimde kabuk var ama pire yok?

Alerjiler veya dermatit kedi deri hastalıkları arasında, genellikle mevsimsel olmayan kedi kabukları ile ilişkilidir. Kedinizin ortamındaki çeşitli faktörler bu kabuklanmalara veya alerjilere neden olabilir. Şampuan, bitkiler, ilaçlar ve sabun olası alerji tetikleyicileridir. Bilinen diğer göstergeler olarak kaşıntı ve kaşınmaya dikkat edin.

Kedilerde tüy dökülmesi neden olur?

Kedilerde kürk kaybının saçkıran, akarlar veya pire alerjileri gibi mantar ve parazitik nedenleri olabilir. Tiroid hormonlarının aşırı üretimi için kullanılan terim olan hipertiroidizm gibi metabolik durumlar gibi gıda alerjileri de başka bir olasılıktır.

Kedi Cilt Kaşıntısı Sebepleri Nelerdir?

Kaşıntının en yaygın nedenleri parazitler, enfeksiyonlar ve alerjilerdir . Başlangıçta kaşıntıya neden olmayan birçok cilt hastalığı vardır. Ancak bu hastalıklarla birlikte sekonder bakteriyel veya maya enfeksiyonlarına bağlı olarak kaşıntı gelişebilir.

Miliyer dermatite ne sebep olur?

Şimdiye kadar kedi milier dermatitinin en yaygın nedeni pire alerjisidir . Bazı kediler pirelere karşı son derece hassas hale gelir ve tek bir ısırık oldukça ciddi bir cilt reaksiyonuna neden olmak için yeterli olabilir (“Kedilerde Pire Alerjisi Dermatiti” ve “Kedilerde Pire Kontrolü” broşürlerine bakın).

Kedi cildinde Kabuklar Neden Oluşur?

Pireler, akarlar ve bitler, kedinizdeki kabukların açık ara en yaygın nedenidir . Kedinizin böcek ısırıklarına alerjisi olup olmadığına bakılmaksızın, pireler ve diğer kan emici haşereler, evcil hayvanınızı ısırdıktan sonra kabuk bağlamaya ve kanamaya neden olabilir. Kedinizde kabuklanma fark ederseniz, kedinizde herhangi bir parazit türü olup olmadığını hemen kontrol edin.

Evcil
Hayvan Blog!
Tümünü Gör
E-Bültene Abone Olun !
E-Bültene abone ol bilgilendirmeleri kaçırma !