Kedilerde Göz Akıntısı

Ciddi bir hastalıktan basit soğuk algınlığına kadar birçok faktör, kedilerde göz akıntısı nedeni olabilir. 

Kedinizin genellikle berrak ve parlak olan gözleri biraz yapışkan görünüyor. Onlara pençe atıyor veya yüzlerini kanepeye ya da halıya sürtüyor olabilirler. Açıkçası, bir şeyler ters gidiyor.

Göz akıntısının daha yaygın nedenlerinden birkaçını, ne zaman bir veterinere görünmeniz gerektiğini ve kedi dostunuza yardım etmek için evde neler yapabileceğinizi öğrenin.

Kedilerde Göz Akıntısı Nedenleri

Sağlıklı bir kedinin gözleri parlak ve berrak olmalıdır. Fakat kedilerde göz akıntısı da oluşabilmekte. gelin bunun sebebini birlikte inceleyelim.


Göz problemleri , gözlerini patileyen, gözlerini kısarak veya çok fazla kırpıştıran başka bir kediyi tamamen ortaya çıkarabilir. Göz sorunları ameliyat veya körlük gibi yıkıcı sonuçlara yol açabileceğinden, kedinizin gözlerinde tahriş olduğunu fark ettiğinizde daima veterinerinizle konuşun. Kedilerde göz akıntısı denildiğinde en çok görülen birkaç yaygın sorun şunlardır:

Kedi üst solunum yolu enfeksiyonları: Kedilerde sık görülen bir göz akıntısı nedeni, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olan feline calicivirus; pnömoni veya rinotrakeit (herpes virüsü); bakteri; ve protozoa. Semptomlar hafif olabilir veya çok ciddi olabilir ve yapışkan, irin benzeri bir göz akıntısı içerebilir.

Konjonktivit (pembe göz): Kedinizin gözünün etrafındaki açık pembe astarın iltihaplanması olan konjonktivit, kedinizin gözlerinden birinin veya her ikisinin de kırmızı ve şiş görünmesine neden olabilir; ışığa duyarlı olun; ve berrak, gözyaşı veya kalın mukus göz akıntısı var. Ateş, ishal ve nefes darlığı ile seyreden konjunktivit, kedigillerde potansiyel olarak ölümcül enfeksiyöz peritonite işaret edebilir, ancak bu yaygın değildir.

Üveit: Gözün iç yapılarının iltihaplanması, travma, kanser , bağışıklık sorunları veya enfeksiyonlar ciddi ve sıklıkla ağrılı üveit iltihabına neden olabilir.

Kuru göz (keratokonjonktivit sicca): Kronik gözyaşı üretimi eksikliğinden kaynaklanan kedilerde göz kuruluğu, korneanın iltihaplanmasına, kırmızı gözlere ve tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir. Gözyaşı eksikliği olduğu için gözde sarı, yapışkan bir göz akıntısı oluşabilir.

Diğer göz akıntısı nedenleri arasında alerjiler, göze bir şey kaçması veya üçüncü göz kapağı problemleri yer alır.

Kedilerde Göz Kuruluğu Testi

Kedilerde göz kuruluğu testi yapmak için veteriner hekiminize danışmanız önemlidir. Ancak genel olarak, veteriner hekimi aşağıdaki adımları takip edebilir:

Göz Muayenesi: Veteriner hekimi öncelikle kedinizin gözlerini muayene eder. Gözlerin kızarıklığı, şişmesi, akıntısı veya tahrişi gibi belirtiler göz kuruluğuyla ilişkili olabilir. Ayrıca göz kapaklarının açılıp kapanması, gözyaşı akışı ve göz yüzeyinin genel durumu da değerlendirilir.

Fluorescein Boya Testi: Bu test, göz yüzeyindeki yaralanmaları veya hasarları tespit etmek için kullanılır. Veteriner hekim, göze fluorescein adı verilen özel bir boya damlatır. Bu boya, yaralanmış bölgelerde yeşilimsi bir renk oluşturur. Göz kuruluğu bazen göz yüzeyinde yaralanmalara neden olabilir.

Gözyaşı Üretim Testi: Kedinizin gözyaşı üretim seviyelerini değerlendirmek için veteriner hekimi gözyaşı üretim testi yapabilir. Bunun için bazen Schirmer gözyaşı testi kullanılır. Bu testte, gözün alt kısmına özel bir kağıt şerit yerleştirilir ve gözyaşı üretimi belirli bir süre boyunca ölçülür. Daha az gözyaşı üretimi, göz kuruluğunun bir belirtisi olabilir.

Göz Kapağı Muayenesi: Göz kuruluğu durumunda göz kapakları ve çevresindeki bezler incelenir. Gözyaşı üretimini destekleyen bezlerde bir tıkanıklık veya enfeksiyon olabilir. Veteriner hekiminiz, göz kapaklarını dikkatlice muayene ederek bu tür sorunları tespit etmeye çalışacaktır.

Kedilerde göz kuruluğu teşhisi ve tedavisi veteriner hekimin uzmanlığını gerektiren bir konudur. Bu nedenle, eğer kedinizde göz kuruluğu belirtileri görüyorsanız, bir veteriner hekime danışmanız en doğrusu olacaktır.

Kedilerde Göz Akıntısı Tedavileri

Kedilerde göz akıntısına pek çok faktör neden olabileceğinden dolayı, herhangi bir tedavi yöntemi denemeden önce veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız.

Kedinizin göz akıntısının tedavisi nedene bağlıdır:

Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu: Spesifik tedaviler, enfeksiyonun nedenine ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır ve göz ilaçları, antibiyotikler , dekonjestanlar ve sıvıları içerebilir.

Konjonktivit: Polen, toz, yabani otlar veya diğer tahriş edici maddeler, bir steroid merhem ile tedavi edilebilen konjonktivite neden olabilir. Bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotikli merhemler kullanılabilir.

Kornea bozuklukları: Tedavi, kedinizin korneasını neyin rahatsız ettiğine bağlıdır, ancak kedinizin gözlerini temiz tutmayı, antibiyotik göz merhemi veya damlalarını, iyileşmeyi destekleyen damlaları, gevşek kornea dokusunu çıkarma, koterizasyon veya ameliyatı içerebilir.

Üveit: Doğru tedavi, kedinizin üveitine neyin sebep olduğuna bağlıdır, ancak bunu teşhis etmek genellikle zordur. Bakım, iltihabı ve ağrıyı kontrol etmek için göz merhemi veya damlaları içerebilir.

Kuru göz: Bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklardan uçuk virüsüne kadar pek çok şey kuru göze neden olabilir. Tedavi tekniği, bağışıklığı baskılayan ilaçlar, göz damlaları veya merhemler, antibiyotikler veya suni gözyaşı içerebilmektedir.

Feline calicivirus: Pnömoniye ve diğer ciddi sorunlara neden olabilen ikincil bakteriyel enfeksiyonlar calicivirus ile sık görülür, bu nedenle kedinizde bu hastalığa sahip olduğundan şüpheleniyorsanız daima veterinerinizi arayın. Tedavi semptom kontrolünü, ikincil enfeksiyonlar için antibiyotikleri ve destekleyici bakımı içerebilir.

Kedinizi Veteriner Ne Zaman Görmeli?

Kedinizin gözleri güzel oldukları kadar hassastır. Küçük problemler hızla ciddi durumlara dönüşebilir. Kedinizin göz akıntısı belirtileri 24 saat içinde geçmezse veya kediniz gözlerini kısarsa, hemen veterinerinizle konuşun.

İlgilizi Çekebilecek Diğer Konular

Kedi Hastalıkları, Köpek Hastalıkları, Evcil hayvan sigortası, Kedi ilanları

Evcil
Hayvan Blog!
Tümünü Gör
E-Bültene Abone Olun !
E-Bültene abone ol bilgilendirmeleri kaçırma !