kedi patisi hastaliklari 1

Kedi Patisi Hastalıkları

Kedi patisi hastalıkları, bir kedinin patilerini etkileyen çeşitli hastalıkların bir bütünü olarak inceleyeceğiz. Tüm bu hastalıklar ağrılı olabilir ve bir kedinin hareket etme yeteneğini sınırlayabilir. Bir kedinin patilerini temiz tutmak, kedi patisi hastalıklarını önlemenin en iyi yoludur. Unutulmamalıdır ki kedinin patilerine ve kan dolaşımına giren bakteri veya virüsler neden olur.

Bu hastalıklara ayrıca havadaki kimyasallar veya allerjenler neden olabilir. Kedi hastalıklarını önlemek için patilerini temiz tutmak, içlerine giren bakteri ve virüsleri ortadan kaldırarak bu hastalıkları önlemeye yardımcı olur.


Yaygın kedi patisi hastalıkları türlerinden bazıları bakteriyel enfeksiyonlar. Bu durum, mantar enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonları içerir. Kedi patisi hastalıklarından olan çarpık bacak hastalığından korunmak her kedi sahibi için önemlidir. Kedilerin patilerindeki bakteriyel enfeksiyonlar apseleri, çatlakları ve nasırları içerir.

Mantar enfeksiyonları, pençelerin saçkıranı ve dermatolojik enfeksiyonları içerir. Kedilerin patilerinde alerjik reaksiyonların en yaygın şekli dermatittir. Bu alerjik reaksiyonlar ağrıya neden olabilir ve hatta bazıları bir kedinin patilerinde kalıcı yaralanmalara neden olabilir. Kedi patilerini temiz tutmak bu hastalıkları önlemenin bir yoludur.

Kedinizin patilerini temiz tutmanın en yaygın yollarından bir kaçı ise, sünger taşı kullanmak, yumuşak kıllı fırçalar kullanmak, ilaçlı pedler veya ilaçlı mendiller kullanmaktır.

Bazı insanlar, kedilerinin patilerini temiz tutmak için ilaçlı ayak banyoları bile kullanır. İlaçlı ayak banyoları, sert zeminlerde yürümekten kaynaklanan nasırları ve elektrolit dengesizliklerini iyileştirmeye yardımcı olur.

Kedi Patisi Hastalıkları Tablosu

Kedi Patisi Hastalıkları Tablosu
TerimTanımKoşullar
Onikaljipençe ağrısıİyatrojenik, travma, bakteriyel enfeksiyon, SLO, idiyopatik, nöropatik, neoplazi
onikatrofiPençelerin atrofisiTravma, iatrojenik, bakteriyel, fungal, SLO, parazitik, neoplazi
OnychauxisPençelerin hipertrofisiNormal varyant, neoplazi
OnychitPençenin herhangi bir yerinde iltihaplanma 
onikodistrofiAnormal pençe oluşumuNormal varyant, bakteriyel, fungal, demodikoz, Ancylostoma spp, neoplazi, önceki travma, SLO
onikogrifozPençelerin anormal eğriliğiNormal varyant, Ancylostoma türleri
onikolizProksimal ek yerinde pençe yapısının ayrılması ve distale doğru ilerlemesiTravma, bakteriyel, fungal, neoplazi, SLO
OnikomadezPençelerin dökülmesiTravma, neoplazi, SLO, bakteriyel
onikomalaziPençelerin yumuşamasıNormal varyant, SLO, neoplazi
onikomikozPençelerin mantar enfeksiyonu 
onikopatiPençe hastalığı 
onikorrheksisPençenin serbest kenarındaki lamellerde parçalanma ve yatay ayrılmaNormal varyant, SLO
OnikoşiziPençenin yarılması, genellikle distalden başlarTravma, normal varyant, immün aracılı, neoplazi
PachyonychiaPençelerin kalınlaşmasıNormal varyant, neoplazi, inflamasyon
paronişiPençelerin enfeksiyonu veya iltihabıTravma, bakteriyel, fungal, demodikoz, SLO, neoplazi, pemfigus foliaseus
PlatonişiPençenin uzun eksende artan eğriliğiNormal varyant, doğuştan
TrakionişiKırılganlık ve ayrılma ile birlikte pençelerin pürüzlülüğüBağışıklık aracılı, SLO

Kedi pati hastalıkları ve kedilerde tırnak hastalıklarına detaylı olarak bakabiliriz.

Kedilerde Tırnak Hastalıkları

Kedilerde tırnak hastalıkları ve bozuklukları denildiğinde pençelerinin ya da pençe çevresini etkileyebilecek herhangi bir hastalığa veya anormalliğe işaret edebilir. Bu tip bozukluklar genel olarak distrofi olarak bilinmektedir. Bir tür tırnak bozukluğu olan paronişi, tırnak veya pençe çevresindeki dokunun iltihaplanmasına neden olan bir enfeksiyondur. Tırnak yatağı içerisinde ve ya çevresinde mantar enfeksiyonu veya onikomikoz da oluşabilir.

Kedilerde paronişinin en yaygın iki sunumu, kabuklanma ve eksüdasyon ve mumsu eksüda ile pedal kaşıntısıdır. Kedi pati hastalıkları arasında en önemli problemlerden iki tanesi ise, tırnak yatağında kabuklanma ve eksüdasyonun en yaygın nedenleri bakteriyel enfeksiyonlar, Notoedres istilası, dermatofitoz ve PF’dir . Kaşıntılı tırnak yatakları hemen hemen her zaman mayaların aşırı büyümesinden kaynaklanır. Parazitik veya Protozoal Nedenler Demodikoz Demodikoz, özellikle Demodex canis , onikodistrofiyi uyaran paronişiye neden olabilir. Bakteriyel nedenler, pençe ve pençe yatağının bakteriyel enfeksiyonları yaygındır ve paronişi olarak ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyonlar ikincil olarak düşünülmeli ve en yaygın tetikleyici neden travmadır. Birden fazla pençe etkilendiğinde bölgesel lenfadenopati, ateş ve depresyon oluşabilir. Osteomiyelit sıklıkla kronik pençe yatağı bakteriyel enfeksiyonlarında mevcuttur. Tedavi yöntemleri arasında kırık pençe kısımlarının çıkarılması (eğer belirtilmişse), sistemik antibiyotikler, topikal antibakteriyel maddeler ve pençe ıslatma yer alır. Mantar Nedenleri Pençelerin mantar enfeksiyonları (örn. onikomikoz) onikomalazi ve/veya trakionişi olarak ortaya çıkabilir. Bildirilen nedenler arasında köpeklerde Trichophyton türleri, köpeklerde blastomikoz, kriptokokoz, Geotrichum candidum ve köpeklerde ve kedilerde Sporothrix schenckii yer alır. 1 Dermatofitoz ( Trichophyton spp enfeksiyonları dahil) ayrıca tipik olarak vücudun başka yerlerinde, özellikle pençelerde ve yüzde çok odaklı alopesi, kabuklanma ve eritem yamaları ile kendini gösterir. Blastomikoz gibi sistemik mantar enfeksiyonları ayrıca vücudun başka yerlerinde drenaj yolları ve ateş, uyuşukluk ve öksürük gibi sistemik belirtilerle kendini gösterir. Kedilerde tırnak hastalıkları, birçok kediyi etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Bunun nedeni büyük ölçüde koşulların tedavisinin zor olması ve bulaşıcı olabilmesidir. Ne olursa olsun, kedilerin ağrısız ve hareketli olabilmeleri için tırnakların uygun bakıma ihtiyacı vardır.Devamını okumak için tıklayın. Düzgün bir şekilde korunan tırnaklar, kedinin tırmalamak, kazmak ve tırmanmak için gerekli olan pençelerini ve patilerini korumaya yardımcı olur. Uygun tırnak bakımı aynı zamanda evdeki zeminlerin, mobilyaların ve diğer eşyaların zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.

Bir kedinin tırnaklarına uygun şekilde bakılmaması, çeşitli tırnak bozukluklarına yol açar. Bu koşullardan bazıları zararsızdır ve tedavisi kolaydır. Diğerleri daha ciddidir ve veteriner müdahalesi gerektirir. Kedilerde tırnak hastalıkları en yaygın türlerinden biri, tırnakların engebeli ve pul pul görünmesine neden olan beyaz keratozdur. Bunun nedeni pençelerdeki altta yatan bakteriyel enfeksiyonlardır.

Diğer kedi tırnağı bozuklukları türleri arasında onikektoz, onikodistrofi ve subungual hiperkeratoz bulunur. Subungual hiperkeratoz, kalın, kırılgan tırnaklar ve sırtlarla sonuçlanan ciddi bir tırnak hastalığı şeklidir. Onikodistrofi, tırnakların pürüzlü ve pullu görünmesine neden olan başka bir durumdur. Pençelerin büyüyen tırnakları için uygun beslenme eksikliğinden kaynaklanır.

Kedilerde tırnak hastalıkları köpeklere göre daha yaygındır çünkü kedilerin kendilerini köpekler kadar sık ​​temizleme olasılığı daha düşüktür. Bu, kedinin patilerinin etrafındaki kürkünde bakteri ve kirin toplandığı anlamına gelir. Kirletici maddelerin birikmesi daha sonra pençelerde bakteri üremesine yol açarak tırnak bozukluklarına neden olabilir.

Ek olarak, kedilerin köpekler kadar düzenli kontrol yaptırma olasılığı yoktur, bu da çok geç olana kadar tırnaklarıyla ilgili sorunları gözden kaçırabilecekleri anlamına gelir. Kedinin tırmalamak için kullandığı pençe ve patilerini korumada önemli bir amaca hizmet eder.

Kediler ayrıca pençelerini tırmanmak ve kazmak için kullanırlar, bu nedenle sağlıklı pençeler için uygun bakım hala gereklidir. Kedi tırnaklarının uygun şekilde bakımı, kedinin serbest hareket etmesine izin verirken evin ve mobilyaların zarar görmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Kediler bazı hastalıklara karşı daha hassas olsalar da kolayca ayaklarını görebilir ve sorunları kendileri kontrol edebilirler. Artı, artrit veya diğer tıbbi sorunlar nedeniyle bir şeyleri kavrama yeteneklerini kaybetmeleri alışılmadık bir durum değildir. Uzun vadede ayaklarının bakımını düzgün bir şekilde yapmak, erken dönemde uygun kedi pençesi sağlığı sağlamaktan daha zor olabilir.

Kedilerde tırnak hastalıkları ve buna yakalanma olasılığı köpeklere göre daha fazladır çünkü onlara karşı daha hassastırlar. Bazı kedi ırklarında belirli hastalıkların görülme sıklığı diğerlerine göre daha yüksektir, bu da bu cinslerin sahiplerinin onları tırnak sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldığını görmelerini daha olası hale getirir.

Pençeleri hasardan korur ve enfeksiyonlar, apseler ve artritik pençeler gibi kedi sağlığı sorunlarını önler. Bir kedinin tırnaklarına düzgün bir şekilde bakım yapmak, sahiplerinin aşırı tırmalayarak evlerine veya mobilyalarına zarar vermesini de önler. Kedi tırnak hastalıkları, pati bakımının düzgün yapılmaması sonucu oluştuğunu unutmamalısınız.

Düzgün bir şekilde bakımı yapılan pençeler ayrıca kedilerin hareket özgürlüğü sağlar, böylece sahiplerinin eşyalarını hasar veya kırılmaya karşı korurken ağrısız ve hareketli olabilirler. Bir kedinin tırnaklarına uygun şekilde bakım yapılmaması hem evcil hayvan hem de sahibi için ciddi tıbbi sorunlara neden olabilir, bu nedenle hem evcil hayvan hem de sahibinin esenliği için uygun bakım şarttır.

Kedilerde Pati Hastalıkları Nasıl Anlaşılır

Kedinizde olası bir pati enfeksiyonu belirtileri fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede harekete geçmek için u adımları takip edebilirsiniz.

  1. Aşırı büyümüş bir ayak tırnağı veya yabancı bir cisim gibi potansiyel bir neden arayarak ayağı inceleyin. Kedinizin acı çekmesine neden olmadan güvenli bir şekilde çıkarabiliyorsanız, bunu yapın.
  2. Bakteri yarasını denemek ve temizlemek için pençeyi ılık su ve yumuşak sabunla yıkayın.
  3. Akıntı bir apseden geliyor gibi görünüyorsa, kendiniz patisini delmeye veya boşaltmaya çalışmayın. Kedinize ciddi bir acı veya sıkıntıya neden olabilirsiniz!
  4. Veterinerinizi arayın ve en kısa sürede kedinizi muayene ettirin. Bu muayene sırasında, veterineriniz pençe sorununun nedenini belirlemek için birkaç test yapabilir. Pati gerçekten enfekte ise, evcil hayvanınızın muhtemelen antibiyotik alması gerekecektir.
  5.  Bir apse oluşmuşsa, veterinerinizin pençenin iyileşmesine izin vermek için onu boşaltması gerekebilir.
  6. Eve döndüğünüzde, veterinerinizin bakım talimatlarını izleyin. Bu, kedinizin açık bir yarası varsa, ilaçların uygulanmasını ve ayrıca bandajların kontrol edilmesini ve değiştirilmesini içerebilir. Kedinizin patisini ısırmasını veya yalamasını önlemek çok önemli olacaktır. Çünkü bu, yaraya yeni bakteriler sokabilir ve ikincil bir enfeksiyona neden olabilir. Pençe büyük ölçüde iyileşene kadar bir kedi yakısı veya bandajları gerekli olabilir. Kedinizin yarası iyileşirken o pati üzerinde yürümekte zorlanabilir. Mama kaplarını ve çöp kutularını evinizde kolayca erişilebilen yerlere taşıyarak kedinizin sınırlı hareket kabiliyetine uyum sağlayın. Uygun bakım ve zamanla, kedinizin enfeksiyonu geçmeli, yara iyileşmeli ve kediniz bir kez daha normale dönecektir!

Kedi Pati Hastalıkları Evde Nasıl Tedavi Edilir

Kedi pati hastalıkları tedavi yöntemleri ile ilgili en önemli dört maddeyi sizin için derledik.Yarayı temizleyin:  Özellikle çöp kutusunu kullandıktan sonra etkilenen bölgeyi günde iki veya üç kez ılık suyla durulayarak yarayı temiz tutun.Antiseptik kullanın:  Hayvanlar için güvenli antiseptik spreyleri veteriner kliniğinizden veya evcil hayvan dükkanlarından bulabilirsiniz. Yarayı temiz tutmaya ve bakteriyel enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için bunları kullanın. Pati pedine zarar vereceği için alkol veya hidrojen peroksit kullanmayın.Korumalı tutun:  Kediniz üzerinde kalmasına izin vermese de, yaralı pati üzerinde koruyucu bir çorap veya patik kullanmayı deneyebilirsiniz. Çocuk çorabı ve tıbbi bant kullanarak kendin yap kedi çizmesi yapın; bandı asla doğrudan kürke uygulamayın. Bant, çorabı tutacak kadar sıkı olmalı, ancak dolaşımı kesecek kadar sıkı olmamalıdır.Bir koni kullanın:  Bazı kediler yaralanmayı bırakmayabilir. Aşırı yalama enfeksiyona neden olabilir ve iyileşmeyi geciktirebilir. Yalamayı önlemek için kedinize bir koni (veya koni alternatifi ) takmanız gerekebilir.

Kedi patisi hastalıkları, bir hafta içinde iyileşmediyse, veterinerinizden randevu alın. Daha derin veya daha ciddi pençe sıyrıkları için veteriner tedavisi, potansiyel bir enfeksiyonu önlemek için dikişler, geçici bandajlar ve antibiyotikler içerebilir. Patiye bir şey takılırsa, veterinerinizin yabancı cismi çıkarmak ve yarayı temizlemek için küçük bir ameliyat yapması gerekecektir.

SSS

Kedi pati hastalıkları kendi kendine iyileşebilir mi?

Bir veya daha fazla ayak pedinin şişip yumuşadığı plazma hücreli pododermatit, bazen şişmiş patilere bağlanabilir. Bunun kanıtlanmış bir tedavisi yoktur. Sonunda kendi kendine geçebilir, ancak tekrar ortaya çıkabilir.

Kedi patisi enfeksiyonu neye benziyor?

Patilerde bakteriyel bir enfeksiyonun belirti ve semptomları arasında kızarıklık, şişme, ağrı, kaşıntı ve akıntı bulunur. Veteriner hekiminiz, enfekte bir pençeyi tedavi etmek için oral veya topikal antibiyotikler reçete edebilir.

Kedi pati enfeksiyonu neden olur?

Maya, vücudun sıcak ve nemli bölgelerinde birikme eğilimindedir, bu da bir kedinin patilerini ve ayaklarını enfeksiyona özellikle duyarlı hale getirir. Kızarıklık, kaşıntı ve şişlik, maya enfeksiyonunun yaygın belirtileridir.

Yaygın kedi pati hastalıkları nelerdir?

Kedilerde pati hastalıkları yaygın değildir, ancak ortaya çıktıklarında pullanma ve kabuklanma, şişme, nasırlar ve boynuzlar ve ülserasyon en yaygın problemlerdir. Altta yatan nedenler değişkendir ve travma, alerjik hastalıklar, enfeksiyonlar, immün aracılı hastalıklar, tümörler ve viral hastalıkları içerir.

Kedi Patileri Nasıl temizlenir?

Her gün bir kez, kedinizin patilerini nemli bir bezle hafifçe silin, ayak parmaklarının arasını ve pati pedlerinin çevresini kontrol edin . Zeminlerinizi ve diğer yüzeylerinizi döküntülerden ve ev kimyasallarından uzak tutmak, kedinizin ayaklarını temiz tutmanıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Kurumuş Kedi Patisi Nasıl Nemlendirilir?

Kedinizin patileri kurur, tahriş olur veya çatlarsa veterinerinizle iletişime geçin. Zeytin yağı, hindistancevizi yağı veya yalamaları için güvenli olacak gıda kalitesinde başka bir yağla nemlendirmeyi denemenizi tavsiye ederler.

Kedi Patileri Neden Çatlar?

Aşırı hava, kuru hava, pürüzlü yüzeylere maruz kalma ve aşırı yalama gibi çeşitli faktörler kuru, çatlamış pati yastıklarına neden olabilir.

Kedi Patisi Ne Kadar Sürede İyileşir?

Sağlıklı kediler kolayca yeni hücreler üretebilmektedir. Ancak pati tabanları sert keratinize epitelden oluştuğu için iyileşme süreci üç haftayı bulabilir.

Pati kulübü blog yazımızı beğendiyseniz değerlendirme yapabilirsiniz.

Evcil
Hayvan Blog!
Tümünü Gör
E-Bültene Abone Olun !
E-Bültene abone ol bilgilendirmeleri kaçırma !