Köpeklerde Göz Hastalıkları

Köpeklerde göz hastalıkları için birçok farklı nedeni vardır. Bazıları köpeğin ortamındaki değişikliklerden kaynaklanır, diğerleri ise köpeğin genetik yapısındaki değişikliklerden kaynaklanır. Bu yazıda köpeklerde göz hastalıkları ve nedenlerine odaklanacağız.

Kataraktlar, köpeğin lenslerinde görüşünün azalmasına neden olan bulanık alanlar oluşabilir. Gözlerde hasar, enfeksiyonlar veya diğer yaralanmaların bir sonucu olarak da meydana

Göz yaralanmaları meydana geldiğinde, köpeğin görme yeteneği kalıcı olarak zarar görebilir ve düzgün görme yeteneğini etkileyebilir. Ayrıca köpeklerde glokom görme yetersizliğinden de kaynaklanan bir göz hastalığıdır.

Glokom, normal göz fonksiyonunun anormal hale gelmesi nedeniyle gözlerdeki basınç arttığında ortaya çıkar. Bu, gözlerde hasara neden olur ve görüşü azaltır. Glokom, hasarlı merceği çıkarmak ve normal işlevi geri kazanmak için ilaç ve ameliyatla tedavi edilebilir.

Bazı göz hastalıklarına genetik kusurlar neden olur ve kötü genetiğe sahip köpeklerden miras alınabilir. Örneğin, kedigillerle ilişkili retrobulbar epidermal neoplazi (FeAR), köpeklerin kedigil aile üyelerinden miras kalabilecekleri bir tür göz hastalığıdır.

Köeklerde Göz Hastalıkları Videosu

Bazı durumlarda köpeklerde göz hastalıkları, genetik yoluyla köpekten köpeğe de geçebilir. Köpeklerde göz hastalıkları, köpeğin yüzünde, özellikle göz çevresinde lezyonların oluşmasına neden olur.

Lezyonlar rahatsızlığa neden olur ve köpeğin görüşünü azaltır. Diğer birçok kalıtsal göz hastalığı da köpeklerde görme sorunlarına neden olabilir ve kedi aile üyelerinden miras alınır.

Görme sorunları dışında, bazı göz hastalıkları genetik kusurlardan kaynaklanır ve yalnızca bir gözü etkiler. Bu hastalıklara oküler albinizm denir ve genetik olarak kedi atalarından aktarılır. Oküler albinizm, bir köpeğin gözlerinden birinin veya her ikisinin neredeyse albino beyaz rengine sahip olmasına neden olur.

Hastalık, köpeğin kornealarının albino görünümünden dolayı bir veya iki gözün görme azalmasına neden olur. Bu azalan görüş, oküler albinizmi olan köpeklerin düzgün görmelerini zorlaştırarak onları yırtıcı hayvanlara ve vahşi doğadaki diğer tehlikelere karşı daha duyarlı hale getirir.

Çeşitli nedenlere rağmen, göz tedavisi zamanı geldiğinde birkaç ortak konu vardır. Doğru beslenme, genel sağlık için çok önemlidir. Köpeklerde göz hastalıklarının bazılarının daha baştan oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

İyi genetiğe ve uygun bakıma sahip köpeklerde sağlığın izlenmesi ve gelecekteki göz problemlerinin önlenmesi için düzenli veteriner muayeneleri şarttır. Uygun veteriner bakımı, göz hastalıklarını tedavi etmek ve iyi genetiğe sahip köpeklerin, kedi atalarından zayıf görme için genetik bir yatkınlık miras almalarına rağmen, normal yaşamlara sahip olmalarını sağlamak için gereklidir.

Köpeklerde Göz Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde göz hastalığı belirtileri bazen görünebilirdir. Bazen bu hastalıklar için çeşitli koşulların oluşması gerekir. Bazı göz hastalıkları veteriner tarafından tedavi edilebilir. Ancak, diğerleri tedavi edilemez ve yaşamı tehdit edici değildir.

Bazı köpek göz hastalıkları tedavi edilebilir iken diğerleri tedavi edilemez. Göz hastalıklarına bakteri, mantar ve parazitler neden olur. Köpeğinizin göz hastalığına neyin neden olduğunu ve bu konuda ne yapabileceğinizi bilmek önemlidir.

Köpek göz hastalığının bir türü de görme sorunlarıdır. Bu tür köpek gözü hastalığı, köpeğinizin etrafındaki şeyleri görmekte zorluk çekmesine neden olabilir. Görme sorunları, köpeklerde göz hastalığının yaygın bir belirtisidir. Köpek görme sorunu yaşadığını fark ettiğinizde  veterinere gitmelisiniz. Köpek hastalıklarından korunmak için süs köpeği fiyatları inceleme sürecinde önceliğiniz kaliteli bir yavru seçebilmek olmalıdır.

Veteriner, sorunu teşhis etmek için bir görme testi yapacaktır. Oradan, sorunu gözlükle veya ameliyatla tedavi etme arasında seçim yapabilirsiniz. Bazı durumlarda hem görme problemlerini hem de diğer semptomları aynı anda tedavi etmeniz gerekebilir. https://www.youtube.com/embed/cKceDSYLBuE

Başka bir köpek göz hastalığı türü, birbirine yapışmış kirpiklerdir. Bu tür köpek gözü hastalığına, kirpiklerde ve göz kapaklarında biriken bakteriler neden olur. Bu bakterinin neden olduğu göz hastalığı, köpeğiniz gözlerini düzgün bir şekilde temizlemediğinde ortaya çıkar.

Köpeğiniz göz hastalığı belirtileri gösteriyorsa, onu veterinere götürmelisiniz. Veteriner, soruna ne tür bakterilerin neden olduğunu bulmak için steril bir pamuklu çubukla birbirine yapışmış kirpik üzerinde bir test yapacaktır. Veteriner daha sonra köpeğinize, kirpikleri doğal olarak tekrar çıkana kadar birkaç hafta kullanması için bir antibiyotik reçete edecektir.

Tüm göz hastalıkları veteriner tarafından tedavi edilemez. Bazı köpek göz hastalıklarına parazitler neden olur ve bazılarına genetik koşullar neden olur. Köpeğinizin göz hastalığına neyin sebep olduğunu bulmanın tek yolu, onu veterinere götürmek ve kapsamlı bir tıbbi muayene yaptırmak. Veteriner daha sonra size göz hastalığına neyin neden olduğunu söyleyebilecek ve nasıl tedavi edileceğine dair tavsiyelerde bulunabilecektir.

Bir köpeğin göz hastalığını tedavi etmek pahalı olabilir, bu nedenle soruna en başta neyin neden olduğunu bilmek önemlidir. Bazı durumlarda, bakterilerin neden olduğu bir göz hastalığını tedavi etmek, onu doğal olarak antibiyotiklerle tedavi etmekten çok daha pahalı olabilir.

Bu durumlarda, köpeğinizi gözlerine nasıl düzgün bakılacağı konusunda eğitmek, göz hastalığını doğal yoldan tedavi etmekten daha iyi olabilir.

Köpeğinizin göz hastalığına neyin sebep olduğunu bilmek, başarılı bir şekilde tedavi etmenin anahtarıdır.

Ne de olsa köpekler, yoğun bakım ve doktor tedavisi gerektiren ciddi göz hastalıklarına sahip olduklarında, veterinere düzenli kontrollere veya hastaneye yatmaya gittiklerinde köpeklerini her zaman yanlarında götüremezler.

Bu koşullara neyin neden olduğunu bilmek, sahiplerin köpeklerinin gözündeki bu sağlık sorunları ve genel sağlıkları için doğal çözümler sağlamalarının yanı sıra sevgili evcil hayvanlarına onlar için mümkün olan en iyi tıbbi bakımı sağlamalarını ve onlar bitene kadar rahat etmelerini mümkün kılar. Bu sorunlarla kendi başlarına savaşacak veya üstesinden gelecek ve onlardan doğal olarak kurtulacak kadar güçlü.

Yaygın Köpek Göz Hastalıkları

Ne yazık ki bizim gibi köpekler de görüşlerini etkileyen göz sorunları yaşayabilir. Bu koşulları anlamak önemlidir, böylece tavsiye için veterinerinize başvurabilir ve uzun süreli köpek göz problemlerinden kaçınabilirsiniz.

İşte bilmeniz gereken yaygın köpek göz hastalıkları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Köpeklerde Konjonktivit

Köpeklerde en sık görülen göz enfeksiyonlarından biri, pembe göz olarak da bilinen konjonktivittir. Köpeklerde konjonktivit belirtileri insanlara benzer ve kızarıklık, iltihaplanma ve göz akıntısını içerir. Bakteriyel veya viral bir enfeksiyondan veya duman, polen, parfüm veya diğer tahriş edici maddelere karşı alerjik reaksiyondan kaynaklanabilir. Konjonktivit insanlara oldukça bulaşıcı olabilir, bu nedenle tedavi seçenekleri için veterinerinizi ziyaret etmelisiniz. İyileşene kadar köpeğinizle teması sınırlayın ve ellerinizi düzenli olarak yıkayın.

Köpeklerde Kiraz Göz Hastalığı

Köpeklerin üç göz kapağı vardır ve üçüncüsü gözlerinin iç köşesinde bulunur. Kiraz gözü, bu üçüncü göz kapağının iltihaplanıp kırmızı bir kiraza benzer şekilde dışarı sarkmasıyla oluşur. Bir yaşın altındaki yavru köpekler ve bazı köpek ırkları en hassas olanlardır. Köpeklerde kiraz gözünü onarmak için genellikle ameliyat gerekir, bu nedenle veterinerinize danışmanız önemlidir.

Köpek Gözünde Katarakt

Kataraktlar, köpekler yaşlandıkça giderek daha yaygın olan göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Kataraktların çoğu küçüktür ve köpeklerin görüşünü yalnızca kısmen engellerken, bazıları körlüğe neden olabilir, bu nedenle belirtileri fark ederseniz hemen veterinerinizle iletişime geçin. Kataraktlar ayrıca gözü iltihaplanma ve glokom gibi durumlar geliştirmeye daha yatkın hale getirebilir. Ameliyat, veterinerinizin hasarlı lensi çıkarmasını ve yapay bir lensle değiştirmesini içeren tek uzun vadeli tedavidir. 

Köpeklerde Glokom

Glokom, köpeğinizin göz sıvısı doğru şekilde akmadığında oluşur, bu sıvının birikmesine ve göz içinde ve çevresinde ağrılı bir basınca neden olmasına neden olur. Köpeklerde glokom belirtileri arasında ağrı, kızarıklık, bulanıklık, gözde sulanma veya şişkinlik ve genişlemiş göz bebekleri yer alır. Nedenleri göz iltihabı, tümörler veya travma arasında değişir.. Köpeğinizin glokomunun ciddiyetine bağlı olarak, veterineriniz sıvı drenajını iyileştirmek ve ağrıyı hafifletmek için göz ameliyatı veya ilaç önerebilir.

Köpeklerde Entropiyon Hastalığı

Entropion, bir köpeğin üst veya alt göz kapağının içe doğru katlanarak göz kapağının dışındaki kirpiklerin veya tüylerin korneaya sürtünmesine neden olan bir durumdur. Bu, göz tahrişine, enfeksiyona veya kornea skarlaşması dahil diğer hasarlara yol açabilir. Entropion belirtileri arasında kızarıklık, şaşılık ve aşırı sulanma bulunur. Entropion genellikle genetik kaynaklıdır ve bazı ırklarda, özellikle kısa burunlu ve dev ırklarda daha sık görülür. Köpeğinizin entropiyon olduğundan şüpheleniyorsanız veterinerinizle iletişime geçin; korneayı korumak için antibiyotikler, suni gözyaşı, geçici dikişler, kontakt lensler veya entropiyon ameliyatı kullanarak tedavi edeceklerdir. 

Köpeklerde Kuru Göz Hastalığı

Köpek göz hastalığı arasında göz kuruluğu, gözyaşı kanalları gözleri kayganlaştıracak ve onları toz ve kalıntılardan arındıracak kadar gözyaşı üretmediğinde ortaya çıkar. Aynı zamanda keratokonjonktivitis sikka olarak da adlandırılır ve semptomları arasında kızarıklık, şaşılık, aşırı göz kırpma, yapışkan akıntı ve göz tırmalama yer alır. Köpeklerde göz kuruluğu kornea ülserlerine neden olabileceğinden, bu belirtileri fark ederseniz veterinerinize danışın. Yapay gözyaşı ve immünomodülatör damlaların kullanılmasını önerebilirler.      

Köpek Göz Hastalığı ve Kornea Ülserleri

Köpeklerde kornea ülserleri, gözlerinin dış tabakasında kızarıklık, şaşılık, göz kırpma, sulanma ve göz ovma gibi belirtilerle bir yaralanmadır. Bu ülserlere travma veya kronik göz kuruluğu neden olabilir. Düzgün tedavi edilmezse, köpek kornea ülserleri kötüleşebilir ve büyüyebilir. Merhem, antibiyotik damlaları veya göz ameliyatını içerebilecek gerekli tedaviyi belirleyebilmeleri için veterinerinizi ziyaret edin. 

Köpek Gözünde Yumru Oluşumu

Bir köpeğin göz kapağındaki topaklar, tanınması en kolay köpek gözü sorunlarından biridir ve göz kapağı kistleri veya iyi huylu tümörlerden kaynaklanabilir. Köpekler genellikle bu yumrulardan etkilenmezler ve başka semptomlar göstermezler, ancak kanserli olmadıklarından emin olmak ve cerrahi olarak çıkarılması gerekip gerekmediğini belirlemek için tüm göz kapağı büyümeleri bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir.

Köpeklerde göz problemi belirtisine dikkat edin ve herhangi bir sorun fark ederseniz veterinerinize başvurun. Durumu uygun şekilde teşhis edip tedavi edebilmeleri için veterinerinizle iletişime geçmezseniz, köpeğiniz uzun vadeli görme sorunları ve potansiyel olarak körlük yaşayabilir veya altta yatan sağlık sorunları fark edilmeyebilir.

SSS

Köpeklerde göz enfeksiyonu ne kadar ciddi?

Tedavi edilmeyen göz enfeksiyonları, köpeğinizin görüşünü kaybetmesine veya daha da kötüsü gözünü kaybetmesine neden olabilir.

Köpeklerde göz enfeksiyonlarına ne sebep olur?

Köpeklerde göz enfeksiyonlarına birçok şey neden olabilir: alerjenler/tahriş edici maddeler, bakteri, mantar veya yabancı maddeler (toz veya saç gibi).

Konjonktivit köpekler için ağrılı mıdır?

Köpeklerde Konjonktivit Belirtileri; Genellikle kaşınırlar, yanarlar veya ağrılıdırlar , bu da köpeklerin yüzlerini kilimlere veya patileriyle ovuşturmasına neden olur. Gözdeki rahatsızlıktan dolayı genellikle şaşılık veya aşırı göz kırpma görülür.

Köpeklerde konjunktivit kendiliğinden geçer mi?

Enfeksiyöz olmayan konjonktivit kendi başına ciddi bir durum olmasa da tedavi olmadan kendi kendine düzelmez ve ele alınması gereken daha ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Ek olarak, tedavi edilmezse köpeğiniz kalıcı bir göz yaralanmasına ve hatta görme kaybına maruz kalabilir.

Köpeklerde kiraz göz hastalığı nedir?

“Kiraz gözü”, üçüncü göz kapağı bezinin prolapsusu (veya dışarı fırlaması) için yaygın olarak kullanılan bir terimdir . Köpekler de dahil olmak üzere birçok memelinin, alt göz kapağının içinde yer alan ve aynı zamanda güzelleştirici zar olarak da adlandırılan üçüncü bir göz kapağı vardır. Üçüncü göz kapağı, özellikle avlanma veya dövüş sırasında göz için ek bir koruyucu tabaka görevi görür.

Köpeklerde ani körlüğe ne sebep olur?

Köpeklerde ani körlük , Ani Edinilmiş Retina Dejenerasyonu (SARDS), retina dekolmanı, katarakt ve glokom gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Köpeklerde körlük ölüme neden olabilir mi?

Körlük teşhisi konulan pek çok köpek iyi bir hayat yaşayabilmesine rağmen, sahipleri, ya finansal nedenlerle ya da sadece bunu yapmadıkları için tedavi edilebilir ve/veya ölümcül olmayan bir durumla (“kolay ötenazi”) hayvanın ötenazisine ihtiyaç duyarlar. Masrafları kısmak adına evcil hayvan sigortası desteği önemlidir.

Köpeğinizin göz sorunları olduğundan şüpheleniyorsanız, Pati Kulübü blog sayfamızı ve diğer köpek bakımı sayfamızı inceleyebilirsiniz. Süs köpeği ilanları için ise ilanlarımızı inceleyebilirsiniz.

Evcil
Hayvan Blog!
Tümünü Gör
E-Bültene Abone Olun !
E-Bültene abone ol bilgilendirmeleri kaçırma !