British Shorthair Genetik Hastalıkları

British Shorthair genetik hastalıkları erken teşhis konulduğunda kedilerinizin daha sağlıklı bir yaşama sahip olması için avantaj sağlar. British Shorthair insanların sevdiği en popüler kedi ırklarından biridir. Eşsiz özellikleri ve özellikleri olan nadir bir kedi cinsidir. Ayrıca British Shorthair sahibi olmak keyifli bir deneyim olabilir.

British Shorthair kedinizin keyfini çıkarmanıza yardımcı olmak için, onlara nasıl bakacağınızı bilmek faydalı olacaktır. Bu nedenle British Shorthair kedinin bazı yaygın ihtiyaçlarını ve davranışlarını anlamak önemlidir.

British Shorthair kediye iyi bakmanın en önemli yönlerinden biridir. British Shorthair genetik hastalıkları, katlanmalarındaki veya soylarındaki resesif genler nedeniyle ortaya çıkan genetik bozukluklardır. Ayrıca bu rahatsızlıklar yavru kedi ve kedi yavrularında erken ölümlere yol açabilmektedir. Bu nedenle, British Shorthair kedileri yetiştirirken katı hayvan yetiştirme uygulamalarına her zaman uymak önemlidir.

British Shorthair kedinize bakmanın bir başka yönü de onlara doğru beslenmeyi sağlamaktır. Her tür kedi, insanlar için sağlıklı ve güvenli kalmak için özel beslenmeye ihtiyaç duyar. Spesifik olarak, British Shorthair kedilerin diyetlerinde bol miktarda proteine ​​​​ihtiyaçları vardır.

British Shorthair Genetik Hastalıkları Videosu

Ayrıca deri ve tüy sağlığı için faydalı olan bol miktarda omega-3 yağ asidine ihtiyaçları vardır. Düzenliliği teşvik eden ve yemek yerken kendilerini tok hissetmelerini sağlayan bol miktarda lif sağlamak da önemlidir. British Shorthair kedinizin bakımı konusunda yeniyseniz, önce kedilerin beslenme ihtiyaçlarını okumak iyi bir fikirdir.

İnsanlar için tehlikeli veya zararlı hale gelmemeleri için kedinizi nasıl eğiteceğinizi bilmek de önemlidir. Genel olarak, tüm kedilerin düzenli veteriner kontrollerine ve pestisit içermeyen yüksek kaliteli bir diyete ihtiyacı vardır.

British Shorthair Genetik Hastalıkları Etkileri Nasıl Minimize Edilir?

Kedinizi eğitmek, ödüller ve oyuncaklar kullanmak, ses çıkarmak ve göz teması kurmak ve daha fazlası gibi birkaç farklı yöntemi içerir. Egzersiz yapabilmesi ve sağlıklı kalabilmesi için kedinizi düzenli olarak dışarıda bırakmak da iyi bir fikirdir. Kedinize iyi bakmanız, onun uzun ömürlü olması ve insanlar tarafından keyif alması için çok önemlidir.

British Shorthair kedi en ünlü kedi ırklarından biridir ve ülkemizde en yaygın kedi ırklarından biridir. British Shorthair, 3-5 yıla kadar uzayabilen büyüme sürecini diğer birçok kedi ırkına göre daha geç tamamlayarak yetişkin bir erkeğe 4,1-7,7 kg ve dişiye 3,3-5,4 kg ulaşır. Başları yuvarlak ve geniş, kısa burunlu ve geniş yanaklıdır. Kulakları geniş ve ayrıktır. Gözleri büyüktür ve yuvarlak bir yapıya sahiptir. Kürklerinin rengine göre gözleri kehribar, bakır, mavi veya yeşil olabilir. British Shorthair’in kürkü birçok farklı renk ve desene sahiptir. British shorthair genetik hastalıkları,

Kürkleri çok yoğun ve yumuşaktır ve cinste görülen renkler mavi (cins en çok mavi kürkü ile bilinir), mavi-beyaz, kızıl, krem, gümüş, altın, tarçın ve açık kahverengidir. Patiska adı verilen üç renkli tekir British Shorthair de vardır. Ortalama ömürleri 14-20 yıldır.

Nazik ve sevecen hayvanlardır. Halkı tarafından sevilmeyi sever. Çocuklarla ve köpeklerle iyi anlaşır, bu nedenle çocuklu ve köpekli aileler için en iyi seçeneklerden biridir. Fazla sosyal olmaya gerek yok. Genellikle yabancılarla hemen kaynaşmaya isteksizdir. Çok aktif olduğunu söyleyemem ama bazen rol yapıyor, o anları kaçırmayın ve onunla oynamak bir zevk.

Tüm kedilerin genetik sağlık sorunları geliştirme sorunu vardır ve bir yetiştirici, ürettiği cinsin sağlık veya genetik sorunları olmadığını veya olmayacağını iddia ederse yalan söylüyor demektir. Özellikle safkan ırkların genetik sorunlar ve hastalıklarla karşılaşma ihtimalleri çok daha yüksektir. British Shorthair bir Fars ırkı olduğu için İran ırkıyla benzer sağlık sorunlarına sahiptir.

British shorthair, kısa tüyleri ve gösterdikleri arzu edilen davranışlarla tanınan bir evcil kedi türüdür. Cinsin popülaritesi, birkaç alt türün gelişmesine yol açmıştır. British Shorthair köpekler, semptomlarıyla tanımlanabilen bazı genetik hastalıklara yatkındır. Cinsin genetiğini bilmek, evcil hayvan sahiplerinin kedilerini yetiştirme ve büyütme konusunda bilinçli kararlar vermelerine olanak tanır.

İngiliz Shorthair kedileri iki tür genetik bozukluğa yatkındır. İlki, yüz ve vücuttaki tümörlerle karakterize edilen fibroblastik retiküler displazi olarak adlandırılır. İkincisi, serebellar dejenerasyona neden olan serebellar hipoplazi olarak adlandırılır. Her iki bozukluğa da kedinin genomundaki belirli bir geni etkileyen genetik bir mutasyon neden olur. Bu, kedinin vücudunun ve beyninin çarpık bir büyüme modeline sahip olmasına neden olur.

Bozukluğun varlığı, kedinin DNA’sı üzerinde genetik bir analiz yapılarak tespit edilebilir. British Shorthair kediler ayrıca sağırlığa ve gözde gözyaşı üretiminden sorumlu olan LEMNA genindeki genetik bir mutasyondan kaynaklanan göz sorunlarına eğilimlidir. Ayrıca British Shorthair köpekler, türün ortalamanın üzerinde tümör sayısına sahip olduğunu gösteren bir çalışmanın kanıtladığı gibi, genetik olarak kansere yatkın olabilir.

British Shorthair hastalıkları denildiğinde ayrıca serebellar hipoplazi ve hidrosefali. Serebellar hipoplazi, denge sorunları, ataksi ve görme sorunları gibi semptomlarıyla tanımlanabilen serebellar dejenerasyona neden olur. Hidrosefali, beyinde aşırı sıvı birikmesine neden olur ve bu, genişlemiş göz bebekleri ve başın eğilmesi gibi semptomlarıyla belirlenebilir.

Bu bozukluklara, sodyum ve potasyum iyonlarının hücre içi seviyelerinin kontrolünden sorumlu olan SHOX genindeki genetik bir mutasyon neden olur. Bu bilgiyi bilmek, evcil hayvan sahiplerinin kedileri için hangi üreme seçeneklerinin en iyi olduğuna karar vermelerine yardımcı olabilir.

British Shorthair’ler belirli genetik bozukluklara yatkın olsa da, spesifik genotipleri henüz tam olarak keşfedilmedi. Labrador Retriever ve Boston Terriers gibi bazı ırklar genetik olarak karakterize edilmiş olsa da British Shorthair ırkı üzerinde böyle bir çalışma yapılmamıştır. Bunun nedeni, özellikle çok fazla varyasyona sahip bütün bir hayvan ırkıyla uğraşırken, belirli genotipleri sınıflandırmanın içerdiği zorluklar olabilir.

Belirli genetik bozukluklara duyarlı olmalarına rağmen, British Shorthair’ler genetik olarak henüz kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır. Bunun nedeni, çok fazla varyasyona sahip bütün bir cinsle uğraşırken belirli genotipleri sınıflandırmanın içerdiği zorluklar olabilir. Bununla birlikte, cinsin genotipinin eksiksiz karakterizasyonu, kedilerinde belirli bozuklukları önlemek veya tedavi etmek isteyen yetiştiriciler için çok yararlı olabilir.

British Shorthair Genetik Hastalıkları Nelerdir

british shorthair genetik hastaliklari nelerdir
British Shorthair Genetik Hastalıkları Nelerddir

Hipertrofik Kardiyomiyopati (HCM): British Shorthair ırkında önemli bir hastalıktır. HCM’li bazı kediler sağlıklı görünebilir, ancak diğerleri konjestif kalp yetmezliği (CHF) semptomları gösterir. HCM’li kedilerde kalbin kan pompalama yeteneği normalden daha zayıftır. Zamanla kalp kasının duvarları zayıflar ve yeterince kan pompalamaz. Sonuç olarak, böbrekler vücutta tuz ve su tutarak yanıt verir. HCM koşulları, tromboemboliye yol açabilen kan pıhtılarının oluşumuna yol açabilir. Tedavisi yoktur.

Polikistik Böbrek Hastalığı: Önceleri sadece İran kedilerini etkilediği düşünülen bu hastalığın British Shorthair genetik hastalıkları dahil olmak üzere tüm ırkları etkilediği görülmüştür.

British Shorthair Genetik Hastalıkları – Katarakt

British Shorthair Katarakt: Katarakt, bir kedinin gözünde bulanık veya tamamen opak bir lenstir. Katarakt, görme kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açabilmektedir. British shorthair genetik hastalıkları içerisinde kedilerde katarakt da önemli bir yere sahiptir.

Eritrosit Piruvat Kinaz Eksikliği: Bir anemi türüdür. Semptomlar şiddetli uyuşukluk, halsizlik, kilo kaybı, sarılık (cildin ve gözlerin beyazının sararması), şişkinlik ve ishali içerir. Şiddetli anemi ölümcül olabilir.

Kedi sağlığı ile ilgili Kaynakça

British Shorthair kediniz varsa veya almayı düşünüyorsanız, cinsin sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemlidir. Britanya ile ilgili kısa tüylü kedilerin çoğu, uzun ömürlü, dayanıklı ve sağlıklı kedilerdir; ancak diğer kedi türlerinde olduğu gibi onların da bakımını diğer cinslere göre biraz daha karmaşık hale getirebilecek sağlık sorunları vardır. Bu makale Britanya ile ilgili stenografi kedilerinin en yaygın beş sağlık sorununu ve bunların erken belirtilerini tartışacaktır.

1. Kalp hastalığı

British Shorthair genetik hastalıkları arasında olan kalp rahatsızlığı yatkınlığı mutlaka gözönünde bulundurulmalıdır.

En yaygın şekli HCM’dir (hipertrofik kardiyomiyopati), bu da genellikle aşırı aktif tiroid bezinin neden olduğu kalp kasının kalınlaşması anlamına gelir.

Kedi sahiplerinin, kedilerindeki hastalık belirtilerini uzun süre gizleyebilmeleri nedeniyle, tespit etmeleri zordur. Bu nedenle veteriner hekiminizin düzenli kontrolleri çok önemlidir.

2. Arteriyel Tromboembolizm

En tehlikeli british shorthair genetik hastalıkları arasında olan Kalp hastalığı olan kedilerin arterlerinde FATE (kedi aort tromboembolizmi) olarak bilinen kan pıhtıları gelişebilir.

Kan pıhtıları çoğunlukla, kalpten vücuda kan sağlayan büyük kan damarı olan aortun hemen ötesinde tıkalı kalabilir ve arka bacaklara normal kan akışını engeller. Bu olduğunda, bir veya her iki arka bacak felç olabilir, üşüyebilir veya ağrıyabilir. FATE yaşamı tehdit eden bir hastalıktır ve hızlı müdahale ve uzun süreli tıbbi bakım gerektirir.

3. Polikistik Böbrek Hastalığı

British genetik hastalıkları arasında, Polikistik böbrek hastalığına (PKD) kusurlu bir gen neden olur. Hastalık ilk olarak Perslerde görüldü ve zaman zaman British Shorthair’ler de dahil olmak üzere diğer ırklarda da görüldü.

British shorthair genetik hastalıları yavru kedilerin, böbreklerinde ve bazen de karaciğerinde, zamanla yavaş yavaş büyüyen ve sonunda etkilenen organı yok eden küçük kistler ile doğarlar.

Belirtiler genellikle ortalama yedi yaş civarında ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında kilo kaybı, kusma, aşırı susama ve genel sağlığın bozulması yer alır.

British Shorthair Genetik Hastalıkları – FIP’e Duyarlılık

Bulaşıcı ve öldürücü olan british shorthair genetik hastalıkları arasında Feline Bulaşıcı Peritonit veya FIP, bir tür koronavirüsün neden olduğu bilinmektedir. Tüm kediler bu virüsü uyku halinde taşıyabilir, ancak virüs belirli mutasyonların bir kombinasyonuna maruz kalırsa duyarlı bir kedinin bağışıklık sistemi üzerinde etkili olabilir ve kedinin FIP geliştirmesine neden olabilir. British Shorthair’lerin FIP geliştirme riski diğer ırklara göre daha fazla gibi görünüyor. FIP kan damarlarında hasara (vaskülit) ve karın veya göğüste sıvı birikmesine neden olur.

British Shorthair Genetik Hastalıkları – Hipertrofik kardiyomiyopati

Hipertrofik kardiyomiyopati (HCM), kedilerde en sık görülen kalp hastalığı şeklidir ve Britanya ile ilgili kısa tüylü kediler (BSH) bu hastalığa yakalanmaya yatkındır (Putcuyps ve diğerleri 2003, Kittleson 2009, Meurs ve diğerleri 2009, Meurs 2010). HCM’de kalp duvarının kalınlığı anormal şekilde artar (Liu ve ark. 1981). Bu kalınlaşma birçok soruna neden olur ve bir aşamada kalbin normal fonksiyonunu engeller ve kalp yetmezliği gelişir. Zamanla kalp yetmezliğinin şiddeti ağırlaşır ve ölüm meydana gelir. Bu durum ya kalbin vücuda yeterince kan pompalayamaması nedeniyle ya da tromboembolinin (kan damarının tıkanmasına neden olan bir pıhtı) etkileri nedeniyle aniden meydana gelir ya da zayıf dolaşım ve vücutta sıvı birikmesinin neden olduğu ilerleyici komplikasyonlardan sonra daha yavaş bir şekilde meydana gelir. göğüs ve akciğerler nefes almayı etkiler.

HCM’den etkilenen hayvanlarda kalp kası hücrelerinin bir kısmı, muhtemelen genetik bir hata nedeniyle yeterince çalışmıyor. Bu nedenle etkilenmeyen normal kalp kası hücreleri, bu durumu telafi etmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve zamanla boyutları artar (hipertrofi). Kalp hastalığı olan ancak kalp yetmezliği olmayan kedilerin sahipleri için normal görünmesi muhtemeldir. Veteriner hekimler kediyi muayene ederken anormallikleri fark edebilirler; örneğin kalp üfürümünü veya anormal kalp atışını veya ritmini duyabilirler. Kalp hastalığı ve yetmezliğinin diğer belirtileri göğüs röntgeni, elektrokardiyografi (EKG) ve en önemlisi ultrasonografi gibi teşhis ekipmanları kullanılarak tespit edilebilir. British Shorthair genetik hastalıkları KAYNAKÇA.

Evcil
Hayvan Blog!
Tümünü Gör
E-Bültene Abone Olun !
E-Bültene abone ol bilgilendirmeleri kaçırma !