
İçerikler
Köpeklerde Kanlı İshal
Köpeklerde kanlı ishal, köpeklerde birçok hastalığın yaygın bir komplikasyonudur Gastrointestinal kanama, midenin mukus astarı yırtıldığında kanın mideden kaçmasına izin verdiğinde meydana gelir. Gastrointestinal kanama, gastrik torsiyon, özofagus obstrüksiyonu, barsak obstrüksiyonu ve barsak perforasyonu gibi bir dizi durumdan kaynaklanabilir. Gastrointestinal kanama, hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilen ciddi bir durumdur.
Köpeklerde kanlı ishal, her yaştan ve cinsten köpekleri etkileyen yaygın bir durumdur. Durumun ciddiyeti, altta yatan nedene ve köpeğin sağlığının ciddiyetine bağlıdır. Gastrointestinal kanama, derhal tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Köpeklerde kanlı ishal hiçbir uyarı işareti sağlamaz. Bu nedenle, köpeğinizde herhangi bir anormallik fark ederseniz acil veteriner yardımı almanız önemlidir. Ülserler, gastrik torsiyonel rahatsızlık veya özofagus tıkanıklıkları gibi potansiyel olarak ölümcül durumların yanı sıra, GI kanaması olan köpeklerde kanlı ishal de olabilir.
Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi
Kırmızı kan hücreleri, yemek borusu yırtılması veya mide torsiyonu olduğunda mideden ve köpeğin GI yoluna sızabilir. Yemek borusu yırtılması, yemek borusunun yırtılması ve midenin genişlemesine izin vermesidir. Bu, köpeğin çökmüş göğüs boşluğuna hava çekmeye çalışırken kendi bağırsaklarını solumasına neden olur.
Mide torsiyonu, mide ani basınç altında büküldüğünde kan damarlarının yırtılmasına ve çevredeki bölgelere kanamasına neden olduğunda meydana gelir. Köpeklerin kakasını temiz tutarak, onlara doğru beslenme sağlayarak ve sağlıklarında herhangi bir anormallik yaşarlarsa hemen veterinere başvurarak hem özofagus yırtılması hem de mide torsiyonu önlenebilir.
Köpeklerde kanlı ishal ciddi olsa da köpekler için her zaman ölümcül değildir. Köpekleri bir ishal vakası için tedavi etmek çok pahalı olabilir ve çoğu zaman gerekli değildir. Bazı GI kanama vakaları, köpeği tedavi etmek yerine diyet değişiklikleri yoluyla tedavi edilebilir. Bazı ırklar yemek borusu yırtılmasına diğerlerine göre daha yatkındır, ancak hangi ırkların bu komplikasyonu geliştireceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur.
Bazıları, köpeklerde kanlı ishal daha önce düşünülenden daha yaygın olduğuna inanır, çünkü her zaman uygun bir tedavi için yeterince ciddi değildir. Köpeklerde bazı ishal vakaları, köpeği tedavi etmek yerine diyet değişiklikleri yoluyla tedavi edilebilir. Ek olarak, bir köpeği ishal için tedavi etmek, köpeğin bağırsakları ve diğer sistemleri üzerinde yan etkilere neden olabilir, bu nedenle önce bir veterinere danışmak önemlidir.
Köpeklerde Kanlı İshal Ölümcül Müdür?
Köpeklerde kanlı ishal meydana geldiğinde, hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bununla birlikte, köpeğin kakasını temiz tutarak birçok ishal vakası önlenebilir. Köpeğinizin temiz bir diyet ve sağlıklı kaka alışkanlıklarına sahip olmasını sağlayarak, köpeğinizin ilk etapta GI kanaması yaşamasını önleyebilirsiniz. Köpeğiniz bu durumu yaşarsa, köpeğinizi yüksek lifli bir diyetle besleyerek ve iyileşme süreleri boyunca su içtiklerinden emin olarak daha fazla hasarı önleyebilirsiniz.
Köpekler, özellikle fekal bakteri Oscillosphenus-lycobacter-colistin’in (OSL) neden olduğu bakteriyel enfeksiyonlara karşı çok hassastır. Bu tür enfeksiyonlara kanlı ishal denir. Köpekler antibiyotik tedavisi görmezlerse kanlı ishalden zarar görebilirler. Kanlı ishali erken tedavi etmek daha ciddi sorunları önleyebilir ve köpeğin hayatını kurtarabilir.
Kanlı ishal, köpeklerde en tehlikeli bakteriyel gastrointestinal (GI) hastalık türlerinden biridir. Bunun nedeni, köpeğin GI kanalındaki aşırı miktarda bakteri nedeniyle iç hasara neden olmasıdır.
Köpeğin GI kanalındaki aşırı miktarda bakteri, köpeğin iştahının azalmasına ve kilo vermesine de neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde kanlı ishal, GI kanalının delinmesi ve şok gibi hayatı tehdit eden sorunlara yol açabilir.
Kanlı ishali erken tedavi etmek daha ciddi sorunları önleyebilir ve köpeğin hayatını kurtarabilir. Bir köpeğin kanlı ishali olduğunu gösteren ilk belirti, bağırsak hareketlerindeki değişikliktir.
Bu değişiklik, köpeğin ürettiği dışkı hacminde ani bir artış veya azalma olabilir. Kanlı ishale genellikle bakteriyel bir enfeksiyon neden olur, bu nedenle onu antibiyotiklerle tedavi etmek, köpeğin GI sistemine büyük zarar gelmesini önler. Bu, tedaviyi bir köpeğin sağlığı ve esenliği için gerekli kılar.
Kanlı ishali erken tedavi etmek köpeğin GI sisteminde büyük hasarı önleyebilse de, bunu yapmak her zaman kolay değildir. Köpekler genellikle ara sıra kanlı ishal gösterirler, bu nedenle her zaman semptomları olmaz.
Ek olarak, kanlı ishali olan köpekler her zaman fark edilir derecede hasta değildir. Tamamen sağlıklı ve normal görünebilirler, bu da problemlerini tespit etmeyi zorlaştırır. Köpeklerde kanlı ishali teşhis etmenin en güvenilir yolu dışkı testidir.
En tehlikeli bakteriyel gastrointestinal (GI) hastalık türlerinden biri olmasına rağmen, kanlı ishali antibiyotiklerle tedavi etmek nispeten kolaydır. Antibiyotikler, bu tür bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde çok etkilidir ve köpeklerde kolaylıkla tedavi edebilir.
Aslında, kanlı ishali olan hemen hemen tüm köpekler, yeterince erken tedavi edilirse antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ne yazık ki, kanlı ishali olan birçok köpek, çok sonrasına kadar antibiyotiklerle tedavi edilmez, bu da GI sistemlerinde büyük hasara neden olur.
Antibiyotikler kanlı ishali iyileştirmede çok etkili olsalar da köpekleri hasta edebilir ve kusmalarına neden olabilirler. Ayrıca bazı insanlar antibiyotiklerin faydalı bağırsak bakterilerini yok ettiğine ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açtığına inanıyor. Sonuç olarak, pek çok insan köpeklerde kanlı ishali tedavi etmek için antibiyotik kullanımına itiraz ediyor.
Köpeklerde kanlı ishali erken tedavi etmek, sindirim sistemlerinde büyük hasar oluşmasını önler ve hayatlarını kurtarır. Bazı riskler olsa da kanlı ishali erken tedavi etmek, köpeğin GI sistemine büyük zarar gelmesini önler ve hayatlarını kurtarır. İshal köpeklerde sık görülen bir sağlık sorunudur. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, gıda intoleransı ve aşırı diyet alımı dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda kanlı ishal meydana gelir.
Doktorların kanlı ishalin nasıl oluştuğuna dair ilginç teorileri var ama kesin bir teşhis yöntemine ulaşmış değiller. Bazı köpek sahipleri, köpeklerde kanlı ishale neden olan bilinen bir durum olmadığı için köpeklerinin kanlı ishalini insan kan ürünleriyle tedavi etmeye başvurur.
Köpekler kan kustuklarında genellikle kanlı ishal olurlar. Bu duruma hemoliz denir. Köpeklerde kanlı ishalin birincil nedeni, köpeğin dışkısında kırmızı kan hücrelerinin bulunmasıdır.
Hemoliz, bağırsaktaki kan damarları yırtıldığında kan hücrelerinin köpeğin dışkısına kaçmasına izin verildiğinde meydana gelebilir. Kanlı ishalin diğer nedenleri arasında aşırı hücre parçalanması ve parçalanmış kırmızı kan hücrelerinin yutulması yer alır.
Kanserli köpeklerde ayrıca bağırsak astarlarının tümör hücreleri tarafından aşırı tahribatı nedeniyle Kanlı ishal olabilir. Hemoliz, bir köpeğin bağırsaklarında, yiyeceklerinden besinleri emmesini engelleyen bir tıkanıklık olduğunda da meydana gelebilir.
Bu olursa, mama köpeğin kendi sindirim sıvılarıyla kontamine olur ve kanlı dışkıya neden olur. Köpekler bazen dışkılarındaki kanı dışarı atarlar; bu hemo-skromosel veya hemokromesis olarak bilinir (kanın rengine bağlı olarak). Hemokromezis, köpeğin kan dolaşımında uzun süreli kusma nedeniyle aşırı kan biriktiğinde ve dışkısına döküldüğünde ortaya çıkar.
Köpeklerde Kanlı İshalin Nedenleri
Bazıları, köpeklerde kanlı ishalin en yaygın nedeninin diyet intoleransı olduğunu düşünür. Bunun nedeni, birçok hayvanın bitki özünü, özellikle otları ve tahılları sindirememesi. Bazı tahıllar ve baklagiller, insanlar ve atlar için oldukça sindirilebilirken, köpekler ve diğer temel olarak metabolize olmayan hayvanlar için sindirilemez.
Aşırı miktarda diyet alımı, yüksek miktarda sindirilemeyen lif veya kum veya kum gibi sindirilemeyen maddeler içeriyorsa kanlı ishale neden olabilir. Kum yiyen köpekler, sindirim sistemlerinde yabancı maddelerin barınmasının neden olduğu çok sayıda iç yaralanma nedeniyle sıklıkla kanlı ishal yaşarlar. Ek olarak, köpeğiniz kum yerse, sağlığını olumsuz yönde etkileyen aşırı miktarda mineral tuz emme riski taşır.
Birçok kişi, köpeğinizin dışkısındaki kronik düşük kan seviyelerinin bir sonucu olarak ciddi gastrointestinal kanamanın meydana geldiğini düşünür. Bu, ilgili dışkı rengine bağlı olarak hemokromazi veya hipokromazi olarak bilinir. Bu meydana geldiğinde, aşırı kan kaybı nedeniyle köpeğinizin kakası parlak kırmızıya döner. Demir takviyesi almak da parlak kırmızı dışkıya neden olabilir; bunun nedeni, demir takviyelerini sindirirken köpeğinizin GI kanalındaki hasarlı kan damarlarından kaçan oksijenli kırmızı kan hücrelerinin artmasıdır.
Hasarlı damarlardan şiddetli kan kaybı, bir köpeğin GI sisteminde bir yaralanma olması veya kronik kan kaybı nedeniyle dokuyu aşırı derecede parçalaması sonrasında da meydana gelebilir.
Köpeklerde kanlı ishalin birçok nedeni vardır; hemo-skromoseller, aşırı diyet alımı veya takviye alımının neden olduğu diyet intoleransları ve hemokromazi/hipokromazi, bağırsak tıkanması, kanser ve hemorajik kolonik lavmanlar. Doktorlar köpeklerde bazen kanlı ishalin neden meydana geldiğini anlamadıkları için, evcil hayvan sahiplerine bu durumla ilgili çok az bilgi verdiler.
Bazıları, bu tür bir bağırsak rahatsızlığının köpek türlerine özgü güvenlik açıklarından kaynaklandığına inanır; bu, duyarlı tetikleyiciler ortaya çıktığında bir türün kanlı ishalden muzdarip olma olasılığının diğerlerine göre daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Hayvan Blog!